Teknolojinin son aşaması olarak görülen yapay zekâ, başta yazılı ve görsel medya olmak üzere insan hayatını önemli ölçüde etkilemeye başladı.
Yapay zekanın teknolojik ve medya alanındaki etkileri hakkında endişelerini paylaşan vatandaşlar, günlük yaşamda birçok işlemi kolaylaştırdığı gibi isminden de anlaşıldığı üzere yapaylaştırmaya başladığını dile getirdi.
"Yapay zekâ ilerlerse her şeyin önüne geçebilir"
Arda Samet
Yapay zekayı sosyal medyada sıkça gördüğünü belirten Arda Samet, özellikle izlediği videolarda karşılaştığı içeriklerin oldukça etkileyici olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Benim bildiğim yapay zekâ olarak ChatGPT var. Her şeyi yapabiliyor. Onun yaptığını biz bile gerçek gibi algılıyoruz. Özellikle sosyal medyada çok karşımıza çıkıyor. Öyle şeyler yapıyor ki bazen inanamıyoruz. Günlük hayatımda yapay zekayı kullanmıyorum. Yapay zekadan korkuyorum. Eğer çok ilerlerse her şeyin önüne geçebilir. Bu da kötü sonuçlar doğurabilir."
"Yapay zekâ bir kara kutu gibi"
Fırat Demir
Yapay zekayı günlük hayatta aktif olarak kullanan Fırat Demir ise bu zamanda teknolojinin nereye evrileceğini kestirmenin zor olduğunu ve çözülmesi gereken yönlerinin bulunduğunu belirtti.
Demir; "Yapay zekâ ilgi alanımdır. Aktif olarak günlük kullanırım. İşime lazım olduğu zaman sürekli kullanıyorum. Yapay zekanın komplo teorilerini kendimce üretiyorum nereye varabileceğini anlayabilmek için. Sonuç itibariyle çözülemeyen bir kara kutu var. Bilim adamları bu işi çözmek için çalışıyorlar. Yapay zekâ kısmen insanların mesleklerini ellerinden alabilir. Mesela banka gibi yerlerde asistan olabilir ama fiziksel işler için robotlaşması gerekiyor. Fişini çektiğinde sanalda kalıyor. Hakimler dosyaları analiz etmek için yapay zekadan yardım alabilir, ancak kararı kendileri verir." ifadelerini kullandı.
"Bu durum zamanla tehlikeli boyutlara çıkabilir"
Okan Çiftçi
Yapay zekanın görsel içerik üretimi ve düzenlemesi konusunda başarılı olduğunu ifade eden Okan Çiftçi, "Yapay zekanın resim ve videoları düzenlemesi güzel ama genel olarak çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Özellikle fotoğrafların oynanması bana sağlıksız geliyor. Günlük hayatta bazen de olsa kullanıyorum. Ancak yapay zekanın yaptıklarını düşündüğümde endişeleniyorum. Bu durum zamanla tehlikeli boyutlara çıkabilir. Yapay zekâ geliştirilirse, hâkim, doktor, öğretmen bile olabilir. " diye konuştu.
"Gelecekte birçok sektörde insanların işini alabilir"
İbrahim İnsel
Gelişen teknolojiyle beraber insanların mesleklerini kaybetme riski taşıdığını dile getiren İbrahim İnsel: "Yapay zekayı kullanmadığım için hakkında çok fazla bir bilgiye sahip değilim. Yapay zekâ kimi insanların işlerini ellerinden alabilir. Devlet, yapay zekanın doktor veya öğretmen olmasının yolunu açarsa bu gerçekleşebilir." şeklinde konuştu.
"Yapay zeka şu an bile meslekleri elinden almış durumda"
Muhammed Barlas
Yazılım öğrencisi olan ve aynı zamanda inşaat sektöründe çalışan Muhammed Barlas ise yapay zekayı aktif şekilde kullandığını ve meslekler üzerindeki etkisinin şimdiden hissedildiğini belirtti.
Barlas; "Yapay zekayı Deepseek ve ChatGPT olarak kullanıyorum. Günlük hayatta da işlerimde sürekli danışıyorum. Örneğin bir binanın ortalama maliyetini geçmişe göre karşılaştırmak için kullanıyorum. Bu benim için çok büyük kolaylık. Yapay zekadan korkmuyorum. Kodlamada bir hata olmadığı sürece sorun yaşanmaz. Bir yazılım öğrencisi olarak, yapay zekanın kontrolsüz gelişmediğini düşünüyorum. Bazı sektörlerde, özellikle video düzenleme ve fotoğrafçılık gibi işlerde insanların işini elinden aldı. Hâkim, savcı, doktor ya da öğretmen bile olabilir. Çünkü insanlar yasaları tam uygulamıyor. Yapay zekâ bunu daha iyi yapabilir. Bazen onun fikirlerini de dinliyorum. Bilmediğim konularda gerçekten benden daha bilgili oluyor." ifadelerini kulandı. (İLKHA)