Sağlık-Sen, hemşire ve ebelerin sorunlarına dikkat çekti

Sağlık-Sen, hemşire ve ebelerin sorunlarına dikkat çekti

Sağlık-Sen, "Sağlıkta Görünmeyen Emek: Hemşire ve Ebelerin Sesi" başlıklı basın açıklamasında, hemşireler ve ebelerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekerek çözüm önerilerini sıraladı.

Sağlık-Sen, ebe ve hemşirelerin sorunlarına dikkat çekmek için "Sağlıkta Görünmeyen Emek: Hemşire ve Ebelerin Sesi" konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Basın açıklamasına Sağlık-Sen Genel Merkez Yönetimi, Ankara Şubeleri, hemşire, ebe ve çok sayıda basın mensubu katıldı. 

Basın açıklamasını gerçekleştiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, 5 Mayıs Ebeler Günü ve 12 Mayıs Hemşireler Günü ve Haftası vesilesiyle tüm ebe ve hemşirelerin günlerini tebrik ederek sözlerine başladı. 

Doğan, sağlık sisteminin temel taşlarını oluşturan bu meslek gruplarının değerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Hemşirelik ve ebelik mesleğinin önemine dikkat çeken Doğan, “Hemşirelerimiz, ebelerimiz sağlık hizmetlerinin temel taşı, omurgasıdır. Sağlık sistemi; hemşirelerin, ebelerin emeğiyle ayakta durmaktadır. Hemşirelerimiz ve ebelerimiz, büyük sağlık ordusunun vazgeçilmez parçasıdırlar” dedi. 

“Hemşireler geçim derdinde” 

Konuşmasına hemşire ve ebelerin geçim derdinde olduğunu söyleyen Doğan, “Hemşirelerimiz, ‘geçim mi sağlasam, çocuğuma mı baksam, kendi sağlığıma mı zaman ayırsam?’ sorusuyla baş başa bırakılmaktadır. Ebe, hemşire ayakta kalmazsa sağlık sistemi nasıl ayakta durur? Bugün çözüm bekliyorlar! Bugün bir çıkış yolu arıyorlar! Unutmayalım, bir ebe, bir hemşire kolay yetişmiyor! Devlet, bu emek neferlerini kaybetmemeli, tecrübeli hemşirelere ve ebelere sahip çıkmalıdır.” çağrısında bulundu.  

“Sorunların tespit edildiği, çözüm reçetelerinin yazıldığı yer Sağlık-Sen’dir”

Sağlık-Sen’in ebenin, hemşirenin, 40’a yakın sağlık meslek grubunun yetkili sendikası olduğunu hatırlatan Doğan, “Sorunların tespit edildiği, çözüm reçetelerinin yazıldığı yer burasıdır. Bugüne kadar yalnızca eleştiren değil, çözüm de üreten bir sendika olduk. Saha çalışmalarıyla, bilimsel araştırmalarla, rapor ve projelerle sorunlara gerçekçi yaklaştık. Çünkü mücadelemizi değerli kılan şey boş söylemler değil, sahaya dayanan verilerle çözüm sunmaktır.” dedi. 

“Hemşirelik Mesleğine İnovatif Yaklaşımlar Çalıştayı” gerçekleştirdiklerini ve raporunu hazırladıklarını belirten Doğan, hemşirelik mesleği için birçok sorunu tespit ettiklerini ve çözüm önerilerini ortaya koyduklarını dile getirdi.  

“Hemşireler kendi işleri dışında birçok işi de yapmak zorunda kalıyor”

Hemşirelerin çalışma hayatında birçok sorunla karşılaştığını ve sorunların hemşirelik eğitimiyle başladığına vurgu yapan Doğan, sorunları şu sözlerle sıraladı: 

“Hemşirelik eğitiminin temel sorunları, mesleğin temellerini sarsmaktadır. Kontenjanların plansız artırılmasıyla sınıflar dolup taşmakta, öğretim elemanı eksikliği eğitimin niteliğini düşürmektedir. Mevzuat alanında yıllardır güncellenmeyen yasalar, hemşirelerimizin görev ve yetkilerini kısıtlayarak onları adeta görünmez kılmaktadır. Kâğıt üzerindeki tanımlar ile sahadaki gerçeklerle uyuşmamakta; hemşireler hastanelerde kendi işlerinin dışında birçok işi de yapmak zorunda kalmaktadır.”

“Hemşirelerin emekleri maaşlarına yansımamaktadır”

Sorunları sıralamaya devam eden Doğan, ücret politikalarındaki yanlışlığa ve kariyer basamaklarının yetersizliğine de dikkat çekerek, “Saha uygulamalarında hemşire başına düşen hasta sayısı uluslararası standartların çok üzerindedir. Kariyer basamakları belirsizdir. Yüksek lisans, doktora yapmış hemşireler bile bugün hâlâ ‘uzman hemşire’ unvanı alamadan, meslekte ilerleme ümidi olmadan çalışmaktadır. Ücret politikaları adaletsizdir. Hemşirelerin emekleri performans sisteminde görünmemekte, özverilerinin karşılığı maaşlarına yansımamaktadır.” ifadelerini kullandı. 

“1 Hemşire 3 hemşirenin yapması gereken işi yapıyor” 

Sorunları aktardıktan sonra hemşirelik mesleğine ilişkin Sağlık-Sen’in reform niteliğindeki önerilerini sıralayan Doğan, “Eğitimde kaliteyi yükseltmek için hemşirelik okullarındaki plansız kontenjan artışının kontrol altına alınması gerekiyor. Ayrıca, akademisyen sayısının artırılmasına kadar birçok somut adımı da öneriyoruz. Fakültelerde ebe ve hemşirelik eğitimleri, bu bölümlerden mezun olan ebe ve hemşire akademisyenler tarafından verilmeli, YÖK alan dışı görevlendirme yapmamalıdır. Mevzuatta hemşirelerimizin yetkilerini genişletecek onları günün koşullarına uygun donatacak yeni düzenlemeler talep ediyoruz. Hastanelerde hemşireler eksik personelle çalışıyor. Bir hemşire üç hemşirenin yapması gereken işi yapmaya çalışıyor. Atama bekleyen hemşirelerin ataması yapılmalı, istihdam düzenli ve planlı bir biçimde gerçekleştirilmelidir.” dedi.  

“Uzman hemşirelik tanınsın”

Hemşirelik mesleği için kariyer basamaklarının oluşturulması gerektiğinin de altını çizen Doğan, “Uzman hemşirelik tanınsın, liyakat esaslı terfi sistemi gelsin, hemşireler hak ettikleri unvanlara kavuşsun. Adil bir ücret politikasını hayata geçirmek zorundayız. Hemşiremizin alın teri karşılıksız kalmayacak, performans sistemi adaletsizlik üretmeyecek şekilde yeniden tasarlanmalıdır. Hemşireler, ebeler yaptığı her işlemin, her bakımın karşılığını maddi ve manevi olarak alabilmelidir.” diye belirtti. 

“Ücretsiz ulaşım hakkı verilmeli”

Doğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Temel maaşlarımız insanca yaşam seviyesine çekilmeli. Kira, gıda, ulaşım gibi temel harcamaları karşılayabilecek bir düzeyde olmalı. Ebe ve hemşirelere özel aile destek ödemesi verilmeli. Kreş desteği ya da çocuk yardımı yapılmalı. Gece nöbetleri, hafta sonu çalışmaları özel olarak ücretlendirilmeli. Nöbet ücretlerine en az yüzde 100 artış yapılmalı.  Aldığımız tüm ücretler emekliliğe yansıtılmalı. Ücretsiz ulaşım hakkı verilmeli.  Hemşire ve ebeler başta olmak üzere tüm sağlık profesyonellerine şehir içi toplu taşıma araçlarında vardiya kolaylığı ve maddi yükün hafifletilmesi için ücretsiz ulaşım kartı verilmeli. Özellikle gece vardiyalı çalışanlar için servis veya ulaşım güvenliği garantisi sağlanmalı. THY’den ve Hızlı Trenden hemşire ve ebelere özel indirimler uygulanmalı. Sağlık tesislerine yakın kreşler açılmalı. Yıllık forma, ayakkabı, koruyucu ekipman devlet tarafından verilmeli, hijyen ve bakım için aylık temizlik yardım ödeneği yapılmalı. Yemek desteği ve kaliteli beslenme hakkı verilmeli. Ebe ve hemşireler başta olmak üzere sağlık profesyonelleri için uygun ücretli kamu lojmanları sağlanmalı, büyükşehirlerde kira desteği verilmeli. Mesleki eğitim ve kariyer teşvikleri verilmeli. İdari izinlerde nöbet ücretleri kesilmemeli.”

“Ebenin sesine kulak verin, hemşirenin emeğini görün”

Sağlık Bakanlığı ve YÖK başta olmak üzere tüm yetkililere seslenen Doğan, “Geliniz, bu önerileri birlikte hayata geçirelim. Çünkü emeğe değer verildiğinde, sağlık sistemi güçlenir. Ebe güvendedir, hemşire huzurludur; toplum sağlığı da garanti altındadır. Ebenin sesine kulak verin. Hemşirenin emeğini görün. Adım atın, birlikte iyileştirelim. Unutulmamalıdır ki; çalışma koşulları iyileşen, değeri bilinen bir ebe, bir hemşire, sağlık sisteminin güvencesidir. Sağlık sisteminin güvencesi, toplumun sağlığıdır.” dedi.

“Güçlü bir hemşirelik ve ebelik yapısı, güçlü bir sağlık sistemi demektir”

Toplu Sözleşme sürecinin yaklaştığını da belirten Doğan, taleplerini ve çözüm reçetelerini Toplu Sözleşmede de gündeme getireceklerini söyledi.

 “Gayemiz, hemşirelerimizin ve ebelerimizin hak ettiği değeri görmesi, emeğinin karşılığını alması ve güvenle çalışması içindir” diyen Doğan, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: 

“Çalıştay raporumuzu Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara ileterek, raporda belirtilen çözüm önerilerinin takipçisi olacağımızı buradan ilan ediyoruz. Hemşirelik mesleğinin geleceği için umutluyuz. Bugün çizdiğimiz yol haritası, yarının daha güçlü ve saygın hemşirelik camiasının inşasına katkı sunacaktır. Unutmayalım; güçlü bir hemşirelik ve ebelik yapısı, güçlü bir sağlık sistemi demektir. Emek varsa, karşılık da olmalı.” (İLKHA)



Gazze'de can kaybı 53 bin 486'ya yükseldi

Hafif ticari araç ve otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Hakkari'de şap hastalığı alarmı

Sudan'da Dr. Kamil İdris başbakan olarak atandı

Husumetliler arasında silahlı ve bıçaklı kavga: 1 ölü, 2 yaralı 

Drift yapan sürücüye 73 bin lira ceza

Trump'la görüşen Putin'den ateşkes açıklaması

Endonezya’da altın madeninde heyelan: 1 ölü, 19 kayıp

Manş Denizi’nde göçmen botu battı: 1 ölü

Çin’de şiddetli yağışlar nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

Uzmanlardan uyuşturucu uyarısı: Bağımlılık aileyi de bireyi de tüketiyor

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Gençlik bağımlı değil, hür olmalıdır

HÜDA PAR gençliği bahar etkinliklerine yoğun ilgi

HÜDA PAR Muş İl Başkanı Çağlayan: Köylerin sorunları görmezden gelinemez

Milletvekili Ramanlı: Halkın sorunlarını yerinde görmeden çözüm olmaz

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Aile bağlarının zayıflaması, gençleri duygusal ve yönlendirilmiş kararlara sürüklüyor

Adanalı gençler helal dairesinde bir araya geldi

Son Dakika.. Belediye gelirleri artık eşit dağıtılacak..

MHP Yeşilyurt Merkez İlçe Teşkilatından Sadıklı Köyü’ne Ziyaret

CHP' nin şaibeli 38. Olağan Kurultayı soruşturmasında iddianame tamamlandı

18.05.2025 Malatya'da Bugün Vefat Edenler

18 Mayıs .. Malatya 'da nöbetçi eczaneler

18 MAYIS MALATYA' DA BEKLENEN HAVA DURUMU

MALATYA' DA NÖBETÇİ ECZANELER

17.05.2025 Malatya'da Bugün Vefat Edenler

Şeyh Halid'in türbesine yoğun ziyaretçi ilgisi

Malatya' da nöbetçi eczaneler

16.05.2025 Malatya'da Bugün Vefat Edenler

Malatya’da özel gereksinimli bireyler hünerlerini tablolara yansıtıyor

Malatya' da nöbetçi eczaneler

Dar gelirli vatandaş meyveye ulaşamıyor

Kuraklık çiftçiyi vurdu: Verim sıfır, borçlar birikti, destek bekleniyor

AB, 2025 büyüme tahminini önemli ölçüde düşürdü

Pazarcı esnafı: Hem biz hem de vatandaş mağdur

Altın fiyatları toparlanma eğiliminde

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Korunan alanları yılın 4 aylık döneminde 13 milyona yakın kişi ziyaret etti

95 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 125 milyon TL ceza

Altın fiyatlarındaki artış evlenmek isteyen gençleri zorluyor!

Gazze'de can kaybı 53 bin 486'ya yükseldi

Uzmanlardan uyuşturucu uyarısı: Bağımlılık aileyi de bireyi de tüketiyor

Hafif ticari araç ve otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Hakkari'de şap hastalığı alarmı

Sudan'da Dr. Kamil İdris başbakan olarak atandı

Husumetliler arasında silahlı ve bıçaklı kavga: 1 ölü, 2 yaralı 

Drift yapan sürücüye 73 bin lira ceza

HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanı Günaydın: Gençlik bağımlı değil, hür olmalıdır

Trump'la görüşen Putin'den ateşkes açıklaması

Endonezya’da altın madeninde heyelan: 1 ölü, 19 kayıp

Manş Denizi’nde göçmen botu battı: 1 ölü

Çin’de şiddetli yağışlar nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İspanya Başbakanı, Gazze'deki soykırım nedeniyle işgalci rejime Eurovision yasağı çağrısında bulundu

Adana'da asayiş uygulamalarında aranan 559 şahıs yakalandı

Portekiz'de seçimleri Demokratik İttifak kazandı

DSÖ'den Gazze'de açlık uyarısı: 2 milyon insan açlıktan ölüyor

7. Malatya Yapı Dekorasyon Fuarı kapılarını açıyor

Şırnak’ta köy okulları robotik kodlama ile buluştu

Mardinli 192 hacı adayı dualarla uğurlandı

İran: Uranyum zenginleştirmesini durdurmayız

Peynirci esnafından vatandaşlara uyarı: Fiyatlar artmadan ihtiyacınız olan peyniri alın

Kamu Başdenetçisi Akarca Siirt Adliyesi'ni ziyaret etti

İspanya Başbakanı Sanchez, Türkiye'ye geliyor

İşgalciler, Şam'da idam edilen casuslarına ait Suriye arşivini geri getirdiğini iddia ediyor

Hafızlığını tamamlayan görme engelli çocuklar: Çok mutluyuz

Otlatma alanına dökülen zehirli karışımı yiyen 76 koyun telef oldu

Bursa’da 90’lar bakkalı, geçmişi günümüze taşıyor

Dünya Bankası Kabil'deki ofisini yeniden açtı

Rehber Öğretmen Sinan Kılıç: Verimli çalışma başarıya götürür

Aydın'da 3,8 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor