Bugün, 22 Temmuz 2025 Salı
  • BIST 100

    10616,09%0,19
  • DOLAR

    40,42% 0,08
  • EURO

    47,50% 0,53
  • GRAM ALTIN

    4456,47% 1,03
  • Ç. ALTIN

    7068,94% 0,97

PDR Uzmanı Özçelik: Yanlış meslek seçimi telafisi zor pişmanlıklar doğurabilir

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Muhammed Beşir Özçelik, tercih döneminde yapılan yanlışların, öğrencilerin hem eğitim hayatlarını hem de ilerideki meslek yaşamlarını olumsuz etkilediğini belirterek önemli uyarılarda bulundu. Özçelik, öğrencilerin

EĞİTİM 22.07.2025 15:50:34 0
PDR Uzmanı Özçelik: Yanlış meslek seçimi telafisi zor pişmanlıklar doğurabilir

Üniversite tercih döneminde birçok öğrenci, aceleci kararlar ya da çevresel baskılarla yanlış adımlar atabiliyor. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Muhammed Beşir Özçelik, tercih sürecinde karşılaşılan hatalar, aile baskısı ve rehberlik desteğinin önemi üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Muhammed Beşir Özçelik, özellikle tercih döneminde öğrencilerin sık yaptığı hataları şöyle ifade etti:

“Şu anda çok önemli bir süreç olan YKS tercih dönemindeyiz. Öğrencilerde en sık hata yapılan durumlarda aslında öğrencinin istemediği, sadece atanmak için ya da sadece maddiyat tarafı düşünerek gittiği mesleklere maalesef ilerleyen zamanlarda geri dönüşü olmayan hatalar ve sıkıntılar yaşayabiliyor. Bu konuda aslında isteklerinin önemli olduğunu, yeteneklerinin de önemli olduğunu göz önünde bulundurarak tercih yapmaları gerekiyor. En sık hata yapılanlardan başka bir tanesi de internetten çıkardığı listelerle, tanıdıkları vasıtasıyla oluşturduğu listelerle yapılan tercihler. Maalesef bu da geri dönüşü olmayan hatalara neden oluyor. Hatta araya farklı tercihler sıkıştırınca da maalesef bir yılı heba olabiliyor. Burada muhakkak rehber öğretmeniyle görüşülmeli ve onay alınmalıdır. Bu çok önemlidir."

“Önce istek, sonra sıralama önemlidir”

Tercih sürecinde öğrencilerin çoğu zaman yalnızca şehir ya da popülerlik gibi etkenlerle hareket ettiğini ifade eden Özçelik, bu yaklaşımın da ciddi sorunlara yol açtığını belirterek “Öğrenci 1-2 sene mezuna kalınca bıkıyor. ‘Puanım yetsin de nereye olursa gideyim' düşüncesi vardır. Özellikle ‘Kötü bölüm de olsa güzel şehre gideyim’ düşünceleri de var. Ama maalesef burada da öğrencilerimiz yanılıyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra memnun kalamayıp geliyor eve. Bu sefer iş bulmak için 3 sene, 4 sene hatta 10 sene bile uğraşıyor. Biz bir sene kaybedelim ama 10 senemiz sonraki yaşlarda geçmesin. Çünkü orada bir meslek sahibi oluyor. O meslek dışında bir iş yapamadığı için seçeneği çok az. Ancak şu anda kalıp daha fazla çalışırsa seçenekleri çok büyük oranda artacaktır. Dolayısıyla önce istek, sonra sıralama çok önemlidir. Puan önemli değildir, sıralamaya göre tercih yapılmalıdır. Çünkü puan niye önemli değil? Her sene sınavın zorluğu değişebiliyor. Değişebildiği için de puan çok fazla oynak oluyor ama sıralamalar genellikle bellidir. Sıralamamıza göre tercih yapacağız.” ifadelerini kaydetti.

Kararsız öğrenciler için konuşan Özçelik, şu ifadeleri kullandı:

"Kararsız öğrencilere genellikle 'Kesin ben gitmek istiyor muyum?' diyorsun. 'Evet' diyorsa, o zaman gidebilecekleri bölümleri sıralıyoruz. Fakat 'Yok ben kalmak istiyorum, benim istediğim bir meslek var' diyorsa ve gerçekten çalışabileceğine inanıyorsa o zaman kesinlikle kalmasını istiyoruz. Hayatta mesleği iyi seçmek lazım. Ondan dolayı eğer ki yanlış seçerse büyük oranda hayatı mahvolabilir.”

Özçelik “Üniversite mi yoksa bölüm mü sorusuna ise bölüm daha önemli olacaktır. Misal mühendislik bölümünde tabi ki üniversitenin markası, değeri çok önemlidir. İyi üniversitede okuyacak. Ancak hemşirelik ve ebelik ise veya öğretmenlerde ise büyük oranda çok etki etmiyor.” dedi.

“Tercih esnasında öğrenci ve velinin bir arada olması oldukça önemlidir”

Ailelerin öğrenciler üzerindeki baskısına da dikkat çeken Özçelik “Tercih döneminde en çok yaşanılan sorunlardan birisi de aile baskısıdır. Öğrencimiz tercih için geldiği zaman mümkün mertebe ailesiyle gelmesini istiyoruz. Çünkü biz burada konuştuğumuz şey belli, tek gelse konuştuğumuz şey öğrenciye farklı yansıtılıyor; öğrenci tek gelse konuştuğumuz şey veliye farklı yansıtılıyor. İkisinin burada beraber olması bizim için çok önemlidir. Veli tabii ki gerçekçi düşünüyor. ‘Bu öğrencimiz kazandığı bölümde para kazanacak mı?’ sorusunu yöneltebiliyor. Öğrenci ise istediği bölüm ve istediği şehir öne çıkarıyor. Bu ortayı bulmak için bayağı uğraş veriyoruz. Burada da ikisinin de gönlü olabilecek bir noktaya varmamız gerekiyor. ‘Öğrenci istediğine gitsin' denilse bile, üniversiteyi bitirdikten sonra işsiz kaldığı zaman yaşayacağı psikolojik bunalım çok büyük olacaktır. Biz bunu da yaşamasını istemiyoruz. Genellikle sadece atama odaklı değil, özelde de çalışabileceği bir meslek... Bunu gözden kaçırabiliyoruz. Sadece atanacak duruma göre gidersek, atanmazsa işsiz kalır. Ancak özelde çalışabileceği bir mesleğe yönlendirmek çok daha güzel olur. Öğrenciye baskı olduğu anda öğrenci istemediği bir bölüme gidecek. İstemediği için de bu sefer okumayacak. Aileye sürekli bir bahane öne sürecek ve aile de bu şeyinden sonra onu pişman ettirebilir. Yani öyle bir durum yaşıyoruz.” şeklinde aktardı.

“Öğrencilerimize her zaman manevi tarafında olduğunu söylüyoruz”

Sınavdan başarısız olanlar için manevi tarafının da unutulmaması gerektiğini aktaran Özçelik “Gerçekten çalışmış, uğraş vermiş öğrenciler var ama geldiği noktada kötü bir sonuç almıştır. Orada da tabii ki Rabbim bazen öyle nasip ediyor. Emekler aynı anda alınamayabilir. Uzun bir süreç gerekiyor. Biz bazen bunu gözden kaçırabiliyoruz ama biz öğrencilerimize bir manevi tarafımızın olduğunu söylüyoruz. Bazen de öğrencilerimiz ‘Bana Rabbim bunu nasip etti' diyor ve bu şekilde bir yol çözebiliyor. Öğrencilerimiz bu konuda çaba gösterip devam ettiği takdirde her istediğini elde edebiliyor. Bir öğrencimiz 9’uncu sınıftan 12’nci sınıfa kadar gerçekten düzenli çalışıyor ve kısa bir çalışmayla istediğini elde edebiliyor. Ancak 12’nci sınıfta gece gündüz çalışan bir öğrencimiz ‘Ben çok çalıştım, ben gece gündüzü kattım, niye kazanamadım?' diyebiliyor. Bu yanılgıya düşüyor. Ama başarı uzun süreçli ve kısa kısa adımlarla geliyor. Bunu da gözden kaçırmamaları hususunda uyarıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Tercihte nasıl bir sıralama yapmalısı gerektiğini de belirten Özçelik, şu ifadeleri kullandı:

“İlk 3-4 tercihi hayal edilen bölüm ve üniversite olmalıdır. Ardından ortaları da öğrencinin puanına denk, biraz arkası biraz önü şeklinde sıralanmalı. En sonda da kesinlikle kendini garantiye alacak, kendi puanı ve sıralamasından düşük bölümleri tercih etmelidir. Bu çok önemlidir. Bazıları sadece istediğini ekliyor, gelmeyince 'Ben boşta kaldım' diyor. Burada da geri dönüşü olmayan yola girebiliyor. Ondan dolayı en son tercihlerimiz, 5-6-7-8... Daha fazla da olabilir. Kendi sıralaması ve puanında çok aşağıda olan yerler de tercih edilebilir.” (İLKHA)

ABD, Ensarullah'a yönelik yaptırım listesini genişletti

Kudüs Seriyyeleri: Siyonist esiri koruyan grupla irtibat kaybedildi

SGK'dan Emekli Sandığı aylığı açıklaması

Ürdün sınır muhafızları Suriye sınırında kaçakçılarla çatıştı

İstanbul'da arazi yangını

Gazze Sağlık Bakanlığı: Yakıt nedeniyle 5 sağlık kurumu hizmetlerini durdurdu

Camiye gelen öğrenciler: Yaz Kur'an Kursu'na geldiğim için çok mutluyum

LGS tercih süreci ile ilgili velilere ve öğrencilere önemli tavsiyeler

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: “Terörsüz Türkiye" sürecini desteklenmesi gereken tarihi bir fırsat olarak değerlendiriyoruz

Batman Valiliğinden kuvvetli rüzgâr uyarısı: Vatandaşlar tedbirli olmalı

Bursa'da kuraklık alarmı: Barajlar yılların en düşük seviyesinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı'yla görüştü

Eruh’ta sismik araştırma sırasında yangın: 3 işçi yaralandı

Bakan Fidan: israil Suriye'yi bölmek istiyor; buna izin vermeyeceğiz

Çocuklar Kur’an’la birlikte hat sanatını da öğreniyor

Şanlıurfa’da trafik kazası: 3 kişi yaralandı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Çöşnük Kavşağı'nda trafik yükünü hafifletiyoruz

Yeşilyurt'un tarihi "Çırmıktı" kitabında

ABD, Filistin'i gerekçe göstererek UNESCO'dan tekrar çekildi

HÜDA PAR'dan "Mohamed Abdelhafız" uyarısı: Mısır'a gönderilirse idam edilebilir!

Batman'daki STK'lardan Gazze için davet: Mazlum Gazze'mize sessiz kalmayalım!

"Ekranı Kapat, Çevreni Keşfet" sloganıyla çocuklar dijital bağımlılıktan korunuyor

"Her ne olursa olsun Gazze'nin deniz ablukasının kırılması fikrinden geri durmayacağız"

Deprem bölgesindeki çocuklar için hizmete giren gezici mobil Kur'an kursunun ilk durağı Malatya oldu

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanı Narçın: Uyuşturucu bataklığından kurtuluş için mücadelemiz sürecek

HÜDA PAR'dan oğlunu uyuşturucuya kurban veren acılı anneye ziyaret

Bakanlıktan Yalova Belediyesine 1,3 milyon TL çevre cezası

Mardin’de evde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

Kassam Tugayları, Deyr el-Belah'ta siyonist rejime ait zırhlı aracı vurdu

PDR Uzmanı Özçelik: Yanlış meslek seçimi telafisi zor pişmanlıklar doğurabilir

Yükleniyor

ABD, Ensarullah'a yönelik yaptırım listesini genişletti

Kudüs Seriyyeleri: Siyonist esiri koruyan grupla irtibat kaybedildi

Ürdün sınır muhafızları Suriye sınırında kaçakçılarla çatıştı

İstanbul'da arazi yangını

Gazze Sağlık Bakanlığı: Yakıt nedeniyle 5 sağlık kurumu hizmetlerini durdurdu

LGS tercih süreci ile ilgili velilere ve öğrencilere önemli tavsiyeler

Batman Valiliğinden kuvvetli rüzgâr uyarısı: Vatandaşlar tedbirli olmalı

Bursa'da kuraklık alarmı: Barajlar yılların en düşük seviyesinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı'yla görüştü

Eruh’ta sismik araştırma sırasında yangın: 3 işçi yaralandı

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: “Terörsüz Türkiye" sürecini desteklenmesi gereken tarihi bir fırsat olarak değerlendiriyoruz

HÜDA PAR'dan oğlunu uyuşturucuya kurban veren acılı anneye ziyaret

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanlığı, halkın taleplerini Kaymakam Güzel’e iletti

Avrupa talep etti: İran, İstanbul’da yapılacak görüşmeyi kabul etti

HÜDA PAR Nizip İlçe Başkanlığı'nın dile getirdiği sorun çözüldü

HÜDA PAR Adaklı İlçe Teşkilatından esnaf ve kanaat önderlerine ziyaret

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, Ali Karaki’nin anma töreninde mesaj verdi: Biz var olduğumuz müddetçe siyonist rejim hedeflerine ulaşamayacak

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığı'ndan muhtarlara ziyaret

HÜDA PAR: Masum çocuklara yapılan bu zulüm kabul edilemez

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Lise kademesi zorunlu olmaktan çıkarılmalı

Umut Kervanı'ndan Batman'da 2025'in ilk yarısında binlerce aileye destek

Çiçeklerle yeni bir hayat: Suriyeli ailenin Batman'daki umut hikâyesi

Geleneksel sedefkâr sanatı Bursa'da tek bir usta sayesinde yaşıyor

Batman'da uyuşturucu tehlikesi: Madde bağımlısı genç baygın bulundu

Toplum, aile yapısındaki bozulmadan endişeli!

Mahalle sakinlerinden park tepkisi: Işıklandırma ve güvenlik istiyoruz

Rüyasında Gazze'yi gördü, umre parasını bağışladı

Batman'ın göbeğinde susuzluk krizi yaşayan mahalle halkı isyanda: Belediye nerede?

Kavurucu sıcaklarda çocukların serinleme adresi: Süs havuzları

92 yaşındaki usta, 80 yıllık semer ustalığını noktaladı

SGK'dan Emekli Sandığı aylığı açıklaması

Yurt içinde ikamet eden 10 milyon 750 bin kişi seyahate çıktı

Şanlıurfa’da sıcak hava ve yüksek faturalar vatandaşı bunaltıyor

BESO Başkanı Çiftçi'den mülk sahiplerine çağrı: Kiraları makul düzeyde artırın

Batman'da havayoluna ilgi artıyor

Gaziantep'te yaklaşan fıstık hasadı öncesi hırsızlıklara karşı önlemler artırıldı

Antep fıstığı lisanslı depo yeni hasat sezonuna hazır

Somonun ihracat hedefi 1 milyar doları aşmak

Batman'da konut satışları yaz sezonunda durma noktasında!

Yurtdışındaki vatandaşlardan ekonomiye 800 milyar TL’lik can suyu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2