OCHA, sahadan gelen raporların çadırların, okulların, evlerin ve sağlık tesislerinin bombardımana uğradığını gösterdiğini ve bunun her gün onlarca şehit ve yaralıya yol açtığını belirtti.
BM ofisi, dün gece resmi internet sitesinde yayımladığı son güncellemede, hastanelerin sağlık hizmetlerini azaltmak zorunda kaldığını, ambulansların çalışamaz hale geldiğini ve su şebekelerinin çöküşün eşiğinde olduğunu bildirdi.
OCHA, yakıt krizinin kritik bir noktaya ulaştığını, elde kalan çok az miktardaki yakıtın hayati operasyonları sürdürebilmek için kullanıldığını ancak hızla tükendiğini ve neredeyse hiçbir ek yakıt stoğunun kalmadığını vurguladı.
Ofis, yeni yakıt sevkiyatına izin verilmemesi halinde yakın zamanda ölümlerin keskin bir şekilde artabileceği konusunda ciddi uyarıda bulundu. OCHA’ya göre, son birkaç aydır işgal güçleri yeni yakıt girişine izin vermiyor.
Birleşmiş Milletler ofisi ayrıca, işgal makamlarının Salı akşamı Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin bazı bölgelerini kapsayan ve özellikle çadırlarda yaşayanları hedef alan yeni bir tahliye emri çıkardığını açıkladı. Bu durumun, bölgedeki insani durumu daha da karmaşık hale getirdiği belirtildi.
OCHA, insanların topluca sıkıştırıldığı alanların Gazze’nin yalnızca yüzde 15’ine kadar düştüğünü ve bu alanların da giderek daraldığını kaydetti. BM ofisi, bu bölgelerin artık “parçalanmış” hale geldiğini ve kesinlikle güvenli olmadığını vurguladı. (İLKHA)