Açlığı silah olarak kullanan işgal, neden şimdi Gazze'ye yardım girişine izin veriyor?

Açlığı silah olarak kullanan işgal, neden şimdi Gazze

İşgal rejiminin 81 günlük ablukasının ardından Gazze Şeridi'ne insani yardım girişlerine izin verilmesi işgalin imajını parlatmaya ve dünya kamuoyunu yanıltmaya yönelik açık bir girişimdir. Nitekim katliamlar ve sistematik aç bırakma politikası hâlâ sürü

Gazze Şeridi'ndeki insani felaketin yürekleri burkarken, uluslararası baskıların artması ile insan hakları eleştirilerinin şiddetlenmesiyle, işgalci İsrail rejimi, tam kuşatmanın üzerinden 80 günü aşkın bir sürenin ardından sınırlı sayıda insani yardım tırının girişine izin vermeye başladı.

Ancak işgal makamlarının bu adımı “insani bir yanıt” olarak lanse etmesi, Filistinli uzmanlar ve analistler tarafından öfkeyle karşılandı. Onlara göre bu, işgalin imajını parlatmaya ve dünya kamuoyunu yanıltmaya yönelik açık bir girişimdir; zira katliamlar ve sistematik aç bırakma politikası hâlâ sürüyor.

Bu yardımları Amerikan baskılarının bir sonucu olarak görenler de var, medyada açlık krizini yönetmek için kullanılan siyasi bir araç olarak değerlendirenler de. Ancak tüm analizlerin kesiştiği ortak bir gerçek var: Gazze’deki felaket devam ediyor ve Gazzelilere verilenler, iki milyondan fazla kuşatma altındaki insanın temel ihtiyaçlarının asgari düzeyine bile yaklaşmayan “koşullu kırıntılardan” ibaret.

İki temel boyut

Kuds Press'e göre bu bağlamda, siyaset analisti İyad el-Kura, “israilin Gazze’ye insani yardım girişine izin vermesi iki temel boyut taşımaktadır. Birincisi, israil artık uluslararası baskı karşısında direnemez hâle gelmiştir. Özellikle Gazze’deki insani felaketin derinleşmesi ve uluslararası kuruluşların artan eleştirileri bu durumu zorunlu kılmıştır,” dedi.

El-Kura, “Doğrudur, israil katliamlar işliyor ve sivilleri öldürüyor; ancak bazı konular uluslararası alanda özel bir ilgi görüyor. Özellikle Avrupa’dan gelen tepkiler artmaya başladı.” diye ekledi.

El-Kura’ya göre ikinci boyut ise, “HAMAS ile ABD arasında varılmış bir anlaşmanın parçası” olarak değerlendirilmelidir. Bu anlaşma kapsamında Gazze’ye yardımların girişi öngörülüyor. Siyaset analisti İyad el-Kura, “Washington, bu anlaşmanın uygulanması konusunda israile baskı yapıyor; çünkü bu hem Amerikalı esirler hem de çifte vatandaşlığa sahip israilli askerler dosyasında müzakere rolünü koruması açısından önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Filistinli analist sözlerine şöyle devam etti: “ABD, işgale baskı yapma gücünü göstermek istiyor. Çünkü yardım girişinin 2 aydan fazla süredir tamamen durdurulmuş olması, uluslararası alanda ABD’yi zor durumda bırakıyor.”

Oyalama politikası

Öte yandan, Filistinli araştırmacı Ali Ebu Rızk, “Şu ana kadar girişine izin verilen yardım, günde dokuz kamyonu geçmiyor. Bugün akşam saatlerine (Pazartesi) kadar bu sayı otuz kamyona ulaşabilir. Ancak bu sayı, önceki ateşkes döneminde günlük ortalama 600 kamyon girerken, sadece yüzde 5’ine tekabül ediyor.” dedi.

Ebu Rezzak, X platformunda yaptığı paylaşımda şunları yazdı: “Olan biten, açlık krizinin medyatik olarak yönetilmesidir. Medya, otuz yardım kamyonunun görüntüsünü yayımlayarak, kamuoyunu yanıltacak bir imaj yaratıyor.”

Araştırmacı, “Bu kamyonların çoğu yalnızca temel gıda maddeleri, un ve konserve taşıyor; taze gıdalar, et veya tavuk bulunmuyor. Bu da israilin, kişi başına düşen günlük kalori miktarını 1000 ila 1500 kalori arasında tutmasını sağlıyor." diye ekledi.

“Senaryonun en çirkin versiyonlarından birine göre, Gazze'deki hastanelere ilaç taşıyan kamyonların girmesi bekleniyor. Ancak Pazar gecesi, işgal uçakları Han Yunus’taki Nasır Hastanesi’nde bir ilaç deposunu hedef aldı.” ifadelerine dikkat çeken Ebu Rezzak, bu saldırının genel siyasi ve askeri bağlamdan bağımsız düşünülemeyeceğini vurguladı.

Ebu Rezzak, “Gazze’ye yönelik kapsamlı kara harekâtı ve aç bırakma politikasına yönelik uluslararası kınamalar artarken, israil bir oyalama politikası izliyor. Yardım adı altında yeni bir yem sunuyor. Tam da Refah işgalinde yaptığı gibi... Sessizce ve gerçek bir baskı olmadan.”

Uluslararası kamuoyunu aldatma

Filistin Halkının Haklarını Destekleme Uluslararası Kurumu Başkanı Salah Abdül-Ati, 80 günü aşkın süredir uygulanan tam kuşatma ve sınır kapılarının kapalı tutulmasının ardından, işgalin sınırlı sayıda yardım kamyonunun girişine izin vermesini şiddetle kınadı. Abdül-Ati, benzeri görülmemiş insani kriz koşullarının sürdüğünü belirtti.

Abdül-Ati, “İnsani bir adım olarak lanse edilen bu zayıf girişim, aslında uluslararası kamuoyunu aldatma ve işgalin imajını aklama çabasından ibarettir.” dedi ve “Gazze'de 2,3 milyondan fazla sivil kuşatma altında yok edilirken, soykırım ve yıkım suçları sürüyor.” ifadelerini ekledi.

Açıklamasında ayrıca, “Bu sembolik kamyon sayısı, insanların hayatlarıyla alay etmektir ve yardımların siyasi olarak istismar edilmesidir.” diyen Abdül-Ati, Amerikan güvenlik şirketlerinden unsurların da israil-Amerikan ortak planı çerçevesinde Gazze’ye ulaştığına dikkat çekerek, “Bu planın amacı, yardımları demografik değişiklik aracı olarak kullanmak, UNRWA ve diğer uluslararası örgütlerin yerine geçerek Gazze’yi boşaltmak ve zorla işgal devletine katmaktır.” diye konuştu.

Bu adımın "insani bir atılım" olarak sunulmasına karşı uyarıda bulunan Abdül-Ati, “Uluslararası toplum bu aldatmacayı ifşa etmeli ve yardımların askeri bir araç haline getirilmesini reddetmelidir” çağrısında bulundu.

Filistinli hukukçu, “Gazze’ye yardım ulaştırmak yasal ve ahlaki bir haktır, pazarlık veya şantaja konu olamaz.” dedi.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlara, “bu davranışla iş birliğini reddetmeleri ve işgalin kontrolü dışında, güvenli ve kalıcı insani koridorlar aracılığıyla yeterli yardımın girişini sağlamaları” çağrısında bulunan Abdül-Ati, ayrıca Cenevre Sözleşmelerine taraf devletlere, “soykırımı ve toplu cezalandırmayı durdurma ve işgal liderlerini savaş suçlusu olarak yargılama sorumluluğunu üstlenmeleri” gerektiğini vurguladı.

Son olarak Abdül-Ati, medya organları ve insan hakları kuruluşlarına, “yardımlar üzerinden yapılan manipülasyonları açığa çıkarma ve Gazze’deki insani felaketin gerçek yüzünü dünyaya duyurma” çağrısında bulundu.

Bilindiği üzere işgal güçleri, 18 Mart 2025 sabahından itibaren Gazze Şeridi’ne hava saldırılarını yeniden başlatarak saldırılarını yoğunlaştırdı. Bu saldırılar, 60 gün süren ve ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğuyla varılan ateşkes anlaşmasını bozarak başladı ve şu ana dek 12 binden fazla Filistinlinin şehit olmasına veya yaralanmasına neden oldu.

7 Ekim 2023’ten bu yana ABD’nin desteğiyle Gazze'de soykırım gerçekleştiren İşgal ordusu, büyük kısmı çocuk ve kadın olmak üzere yaklaşık 174 bin 500 şehit ve yaralıya, ayrıca 14 binden fazla kayıp vakasına neden oldu. (İLKHA)



Siirt’te 4. yöresel yemek yarışması düzenlendi

Putin'den Ukrayna sınırında tampon bölge talimatı

Malatya'da Nezaket Okulları yıl sonu etkinliği düzenlendi

Malatya kültürü 7'inci Etnospor Kültür Festivali'nde tanıtılıyor

Cizre’de öğrenciler “Geleceğin Dâhileri Bilim Projesi”nde yarıştı

Filipinler Devlet Başkanı Marcos tüm bakanların istifalarını istedi

Büyükşehir Belediyesinden Meydancık'a temiz içme suyu

MGK sonrası 8 maddelik bildiri:

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 382 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

ABD’de küçük bir uçak yerleşim yerine düştü

HÜDA PAR Milletvekili Demir'den "yolsuzluk ve rüşvete" karşı çağrı: Denetim süreçleri de gözden geçirilmeli

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan ANFİDAP'a ziyaret

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan belediyenin konser harcamalarına tepki

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanlığı’ndan STK ziyaretleri

HÜDA PAR’dan öğrenci affı hamlesi: Kanun teklifi Genel Kurul’a sunulacak

Batman'da "Son Kale: Aile" paneli yoğun ilgi gördü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Macaristan'a gitti

HÜDA PAR Gaziantep Gençlik Kolları Başkanı Üstündağ'dan bahar şenliklerine davet

Tanrıkulu’dan sapkın akımlara karşı topyekûn mücadele çağrısı

Elazığlı gençlerden "Bağımlılığa Dur" etkinliği

Malatya'da 200 adet tekerlekli sandalye dağıtıldı

Gaziantep Umut Kervanı ihtiyaç sahibi ailelere gıda dağıtımı gerçekleştirdi

Tarsus’ta imam hatip öğrencilerinden Filistin’e anlamlı destek

Tarsus Umut Kervanı’ndan Kurban Bayramı öncesi yetimlere giyim yardımı çağrısı

Gaziantep İl Müftülüğü Engelli Koordinatörü Mansur: Asıl engel hakikati görmeyen kalpte, işitmeyen kulaktadır

Umut Kervanı, Batman'da bir ailenin tüm ihtiyaçlarını karşıladı

18.05.2025 Malatya'da Bugün Vefat Edenler

18 Mayıs .. Malatya 'da nöbetçi eczaneler

18 MAYIS MALATYA' DA BEKLENEN HAVA DURUMU

MALATYA' DA NÖBETÇİ ECZANELER

HÜDA PAR İktisat Başkanı Gültekin: Dolaylı vergiler azaltılmalı

Batman’da mercimek hasadına başlandı

Belediye Başkanı Geçit: Üretim, istihdam ve ihracat odaklı iş birliklerine büyük önem veriyoruz

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini sabit tuttu

Kurban pazarlarında fiyatlar düşük olmasına rağmen talep azaldı

Brent petrolün varili 64,46 dolardan işlem görüyor

Güven endekslerinde mayıs ayında artış

Ücretlerde yüksek artış, sanayide düşüş dikkat çekti

Altın güne yükselişle başladı: Gramı 4 bin 146 lira

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Fuarlar bölgemizin kalkınması için büyük önem arz ediyor

Siirt’te 4. yöresel yemek yarışması düzenlendi

Putin'den Ukrayna sınırında tampon bölge talimatı

22.05.2025 de Malatya ' da hava durumu

Malatya'da Nezaket Okulları yıl sonu etkinliği düzenlendi

Malatya kültürü 7'inci Etnospor Kültür Festivali'nde tanıtılıyor

21.05.2025 Malatya'da Bugün Vefat Edenler

Malatya'da 200 adet tekerlekli sandalye dağıtıldı

Cizre’de öğrenciler “Geleceğin Dâhileri Bilim Projesi”nde yarıştı

HÜDA PAR Milletvekili Demir'den "yolsuzluk ve rüşvete" karşı çağrı: Denetim süreçleri de gözden geçirilmeli

Filipinler Devlet Başkanı Marcos tüm bakanların istifalarını istedi

Büyükşehir Belediyesinden Meydancık'a temiz içme suyu

MGK sonrası 8 maddelik bildiri:

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 382 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

ABD’de küçük bir uçak yerleşim yerine düştü

Malatya'da torbacı operasyonu: 15 kişi tutuklandı

Rehber Gençlik Topluluğu "Dijital Çağda Aile Olmak" konulu konferanslarına devam ediyor

Bingöl’de ruhsatsız silah ele geçirildi

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan ANFİDAP'a ziyaret

Bingöl'de yolcu otobüsünde uyuşturucu ele geçirildi

Bingöl’de coğrafi işaretli Horoz Kuru Fasulye tohumu dağıtıldı

Bakan Yerlikaya: Kimlik kontrollerinde düzensiz göçmen çıkanların oranı yüzde 75'ten yüzde 1,8'e düştü

Gazze için düzenlenen kermesin gelirleri Umut Kervanı yetkililerine teslim edildi

Kahramanmaraş'ta orman yangını

Yapay zeka uygulamaları insan iletişiminin yerini dolduramaz!

Nijerya'da menenjit vakalarında artış

Avustralya'da şiddetli yağış ve sel: 3 ölü

Yunanistan unsurlarının geri ittiği düzensiz göçmenler kurtarıldı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan belediyenin konser harcamalarına tepki

Uluslararası Sağlık Elçileri'nden "Rotamız İyilik" projesi

Çin'de şiddetli yağışlar heyelana yol açtı: 7 ölü, 21 kayıp

Yükleniyor